Bankieren & Verzekeren

Als je in Nederland een woning koopt of huurt, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Voor veel zaken die je moet regelen kun je terecht bij een bank of verzekeraar. We hebben een aantal verschillende zaken waar je aan moet denken hieronder voor je in een overzicht gezet:

(Spaar)rekening

Om spullen te kopen voor je woning, is een spaarrekening van belang. Je kunt er betalingen mee doen, maar ook geld opzij zetten, om later bijvoorbeeld investeringen te kunnen doen in voor je woning. Het geld dat je op een spaarrekening zet leen je eigenlijk aan de bank. Hiervoor ontvang je een vergoeding, namelijk de spaarrente die de bank vergoedt.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je schade aan of verlies van je inboedel kunt afdekken. Hierbij kun je denken aan schade als gevolg van brand, inbraak, vandalisme of waterschade. Wat is inboedel? Met de term inboedel bedoelen verzekeraars doorgaans alle roerende zaken die tot je huishouden behoren. Dit zijn dus de spullen die niet vastzitten aan je huis, zoals tafels, stoelen en je televisie. Eigenlijk is de inboedel alles wat je bij een eventuele verhuizing mee kunt nemen. Zo hoort je keuken niet tot de inboedel van je huis, maar al het keukengerei wel.

Een inboedelverzekering biedt vaak tot een bepaald bedrag dekking, de verzekerde som genaamd. Je kunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering zelf de waarde van je inboedel bepalen. Deze waarde bepaalt voor een groot gedeelte de hoogte van je premie: hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe hoger de premie die je betaalt.

Opstalverzekering

Een Opstalverzekering dekt schade aan uw huis. De Opstalverzekering wordt ook wel een Woonhuisverzekering genoemd. U bent verzekerd als uw huis beschadigd raakt door iets waar u zelf niets aan kunt doen, zoals schade door brand, water of storm. Maar ook als iemand met zijn auto tegen uw gevel aanrijdt, bent u verzekerd. De hoogte van uw opstalverzekering is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de waarde van uw woning.

Lenen

Een bank is de aangewezen plek om naar toe te gaan als je geld wilt lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing, of duurdere aanpassing van je tuin. Wij onderscheiden twee verschillende manieren van geld lenen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

  • De persoonlijke lening is de meest eenvoudige vorm van geld lenen bij een eenmalige geldbehoefte (zoals aanleg van een tuin of keuken). De rente en de maandelijkse aflossingen staan vast en er is geen restschuld aan het einde van de looptijd. Het nadeel is dat je het leenbedrag tussentijds niet kunt wijzigen. Als je eerder wilt aflossen kunnen er extra kosten aan verbonden zijn.
  • Het doorlopend krediet is het meest geschikt als je extra geld achter de hand wilt hebben. Er wordt een kredietlimiet afgesproken en tot deze limiet is het vrij om bedragen op te nemen en af te lossen. Rente betaal je alleen over het openstaande saldo. De hoogte van de rente is bij de meeste aanbieders afhankelijk van het kredietlimiet en kan tussentijds wijzigen. De rente is variabel en je kunt altijd weer opnemen tot aan je limiet. Hierdoor kan de looptijd van de lening toenemen.

Voor meer informatie over deze en andere zaken kun je terecht bij een lokale bank in de gemeente Oosterhout.

Banken in Oosterhout

Contact opnemen met een bank

Neem contact op met het bedrijf van uw keuze.

Banken & Verzekeraars

Contact opnemen

Bel ons

06-28343495

ma t/m vr  van 8:00 tot 18:00 uur

In het nieuws