Naar de notaris

Je kunt voor verschillende zaken terecht bij de notaris. Een notaris is onder meer gespecialiseerd op het gebied van onroerend goed recht. Er gaat geen eigendom van een woning in Nederland van verkoper naar koper over zonder dat de notaris gecontroleerd heeft of de verkoper dat wel kan en eigenaar is.” De notaris staat daar garant voor.

De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én die van de koper. De notaris zorgt ervoor dat de koop van een woning daadwerkelijk kan plaatsvinden. Een tipje van de sluier wordt opgelicht, de notaris draagt zorg voor:

  • Het opstellen van de leverings- en hypotheekakte. De leveringsakte wordt door koper en  verkoper ondertekend in aanwezigheid van de notaris. De notaris ziet erop toe dat de juiste persoon de akte ondertekent. Dit wordt ook wel het passeren van de akten genoemd. (passeren = het passeert het controlerende oog van de notaris) De notaris draagt zorg voor de inschrijving in het openbare registers, beheert door het Kadaster.
  • De financiële afwikkeling van de woningoverdracht. De koper stort de koopsom op de zogeheten derdengeldenrekening van de notaris. Als de overdacht van de woning helemaal in orde is, stort de notaris het geld op de rekening van de verkoper. De notaris garandeert verkoper dat het geld gestort is.
  • Achtergrondonderzoek. Hij bekijkt de juridische achtergrond van partijen enz. Hij dient daartoe maar liefst 7 (!) verschillende registers te raadplegen waaronder het openbare register, de gemeentelijke basisadministratie, het curatele register enz.”

Wie kiest de notaris?

De standaard regel is in Nederland dat de koper de notaris kiest, omdat de koper de kosten van de notaris moet betalen (de zogeheten kosten koper) Alleen in bepaalde situaties kan het voorkomen dat de verkoper de notaris uitkiest, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwproject.

Notarissen in Oosterhout

Neem contact op met de notaris

De notaris

Het Startersportaal

Bel ons

06-28343495

ma t/m vr  van 8:00 tot 18:00 uur

Wat vind jij?

[socialpoll id=”2373894″]

In het nieuws