Wijken in Oosterhout

De gemeente Oosterhout is opgedeeld in 7 woonwijken. De woonwijken zijn ontstaan in verschillende decennia, waardoor elke wijk een eigen kenmerkend karakter heeft gekregen. In onderstaande overzicht vindt u informatie over alle wijken, die de gemeente Oosterhout rijk is. Bij elke wijk kunt u een overzicht downloaden met de belangrijkste kenmerken.

Oosterheide

Oosterheide, gelegen in het zuiden van de gemeente, was de eerste grote uitbreidingswijk van Oosterhout, gebouwd in de jaren ’60 en ’70. De wijk is zeer ruim opgezet en heeft volop groen. In de loop der jaren zijn er allerlei voorzieningen gekomen in de wijk. Denk aan winkels, basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs, huisartsencentra, een zwembad en verschillende sportvoorzieningen. Ook de bekende Floraliatuinen liggen in Oosterheide.

Kijk voor meer informatie over Oosterheide op: Oosterheide.pdf

Centrum

Het centrum van Oosterhout is de spil van allerlei voorzieningen. Denk aan de basiliek op de markt, het cultureel centrum de Bussel en de grote openbare bibliotheek. Rondom het historische marktplein liggen diverse winkelstraten en gezellige café’s en restaurants.

Kijk voor meer informatie over het Centrum op: Centrum.pdf

West

Samen met de wijk Slotjes is West een van de oudere wijken van Oosterhout. De wijk grenst aan het centrum en inwoners van West maken gebruik van de centrumvoorzieningen.

West kent twee buurten: Oud-West en het meer recent ontwikkelde Kanaleneiland of Krooneiland. Krooneiland ligt aan het water van het Wilhelminakanaal en veel huizen hebben ook uitzicht op het water. Dit geeft de buurt een bijzondere sfeer.

Kijk voor meer informatie over West op: West.pdf

Slotjes

Slotjes is een van de oude wijken van Oosterhout, gelegen ten zuiden van het centrum en grenzend aan het Wilhelminakanaal. Veel oorspronkelijke bewoners van de wijk wonen hier nog steeds.

De wijk wordt getypeerd door portiekwoningen/-flats en kleine eengezinswoningen die dateren uit de jaren ’50 en ’60 die verhuurd worden door Thuisvester. Er is veel groen in de wijk. De portiekflats zijn met name in trek bij starters.

De Van Oldeneellaan is in 2010 vernieuwd, Aan de Thorbeckestraat en het Wilhelminakanaal wordt gebouwd aan Loevepark, een nieuwbouwwijk in Slotjes.

Kijk voor nog meer informatie over Slotjes op: Slotjes.pdf

Dommelbergen

De wijk Dommelbergen ligt in het noorden van Oosterhout, omringd door de polder. De wijk is ruim opgezet en kent volop groenvoorzieningen.

Dommelbergen heeft een eigen winkelcentrum Arkendonk en diverse voorzieningen zoals basisscholen, sportparken, een zwembad, bibliotheek en een huisartsencentrum.

Dommelbergen is gebouwd vanaf eind jaren ’70. Omdat de wijk in fases is gebouwd, heeft elke buurt een eigen karakter: van woonerfjes met kruip-door-sluip-door-wegen, tot royaal opgezette brede lanen.

Kijk voor meer informatie over Dommelbergen op: Dommelbergen.pdf

Leysenakkers

Aan de oostkant, direct grenzend aan het centrumgebied, ligt Leysenakkers. Deze kleine, groene wijk met veel speelvoorzieningen is gebouwd halverwege de jaren ’80.

Aan de rand van Leysenakkers begint het buitengebied van Oosterhout met daarin de ‘Heilige Driehoek’: een gebied met drie kloosters en bijbehorende landerijen.

Kijk voor nog meer informatie over Leysenakkers op: Leijsenakkers.pdf

Strijen

Tussen de wijken Centrum en Dommelbergen in ligt Strijen. Het eerste deel van de wijk, met grote eengezinswoningen, is gebouwd in de jaren ’70. De wijk is groen en heeft voldoende voorzieningen, waaronder verschillende basisscholen.

Kijk voor meer informatie over Strijen op: Strijen.pdf

Vrachelen

Deze wijk, in het zuidwesten van de gemeente, is het jongste uitbreidingsgebied van Oosterhout. Sinds 1995 wordt hier gebouwd. In verschillende fasen zal uitbreiding plaatsvinden. Inmiddels zijn Vrachelen I, II, III en het centrumgebied gereed.

Het volgende uitbreidingsplan is al in gang gezet namelijk de Contreie.

De wijk is bijzonder ruim van opzet en er is groen volop. Aan de zuidzijde grenst de wijk aan de Vrachelse heide, waar het goed wandelen en fietsen is.

De voorzieningen van de wijk, zoals een supermarkt, scholen, medische voorzieningen, kinderdagverblijf en sportcentrum, zijn allemaal gevestigd in Vrachelen. Het aantal voorzieningen in de wijk groeit nog steeds en de verbindingen met de rest van Oosterhout zijn goed.

Kijk voor nog meer informatie op: Vrachelen.pdf